Северно от н. Калиакра

По протежението на морския бряг ви очакват съкровището на Лизимах, потънали кораби, първата цивилизация, тайни, мистерии и най-вече необятна синева.

НОС КАЛИАКРА

НОС КАЛИАКРА

Тук е най-източната точка на България и начало на просторната северно черноморска приказка! Очакват ви 70-метрови клифови скали, 25 км скалист бряг, причудливи камъни и скални форми, природни резервати, антични села и наистина обширна глътка море - простиращи се до Шабленския фар!

Районът пази тайни и разказва легенди! Една от тях е за митичния Лизимах, скрил край археологически и природен резерват Яйлата неговото безценно съкровище, което до ден днешен не е намерено!
Според друга - някъде на север е корабокруширал легендарният кораб „Черният принц“. Той бил собственост на британската кралица. Потънал, натоварен с възнагражденията на войници от Кримската война. Мълвата разказва, че корабът отдавна е открит, но все още има водолази, които не вярват. През лятото често могат да бъдат забелязани самотни гмуркачи, сменящи точките за гмуркане в търсене на несметните богатства!

На север от носа изобилства от останки на средновековни кораби, които могат да бъдат разгледани и многообразие от подводни пещери - за посещение!

ТЮЛЕНОВО

ТЮЛЕНОВО

Уникален бряг в червени цветове и стръмни скали, спускащи се над 20 метра надолу до морето с много причудливи пещери се съчетават с прозрачна морска вода. Това превръща с. Тюленово в прекрасна възможност за комбиниране между морски риболов, скално катерене, подводно гмуркане и водолазно обучение.

РЕЖИЩЕТО

РЕЖИЩЕТО

Най-атрактивният дайвинг спот по Северното Черноморие се намира само на 3 км северно от с. Тюленово! Той е разположен в залива Сувата, но е по-известен като Резището. Само до преди 50 години заливът е използван като резище за кораби. Стари и ненужни вече кораби са били засилвани и забивани в скалите, а след това нарязвани за скраб.

Днес там все още има останки от кораби, скрили тайни и истории! Самото място е изключително подходящо и за начинаещи водолази, защото дълбочината пада плавно до самите останки. Дори от самия бряг се вижда потънал кораб - двигателят му излиза около 2 м над водата!

ШАБЛА И ЕЗЕРЕЦ

ШАБЛА И ЕЗЕРЕЦ

На север от гр. Шабла и с. Езерец все още се срещат останки от дървени кораби, датиращи от 17 - 18 век. Разпознаваеми и интересни са, но не са се запазили цели корита, които да са оцелели под вода за толкова време.

Съвсем близо до с. Езерец се намира уникалното неолитно селище при Дуранкулашкото езеро. Установено е, че е било обитавано от първото уседнало земеделско население на континента. Открити са първите каменни градежи в Европа датирани към 5200 г. пр. Хр.

Във водите край гр. Шабла има руската подводница, запечатана от нашите военни по молба на Русия. Там не се гмурка, защото около нея все още има много мини. Датирани от Първата и Втората световна война, те още са активни и представляват голяма опасност. Подводницата е със запечатани и заварени люкове, пази тайни и за нея се разказват легенди!